![Amerikaanse economie](https://www.ditisamerika.nl/wp-content/uploads/2010/09/amerikaanse_economie.jpg)
Economisch gezien vormen de Verenigde Staten nog steeds het grootste land ter wereld, al zal het niet lang meer duren voordat het door China wordt ingehaald. Het bruto binnenlandse product (BBP) per hoofd van de bevolking bedraagt nu (2010) zo’n 47.500 Amerikaanse dollars. Luxemburg en Noorwegen zijn de enige landen die de Amerikaanse economie verslaan op dit gebied (BBP per hoofd). Het land kent een marktgerichte economie en is de grootste consument van energie ter wereld. Amerika is zich daar maar al te goed van bewust en werkt er hard aan om zelf ook de grootste producent van energie te worden.
Het belangrijkst voor de Amerikaanse economie is de dienstensector. Circa 75 procent van de bevolking is in deze sector werkzaam. Amerika is rijk aan grondstoffen zoals kool, olie, gas, metalen en mineralen. De agricultuursector is ook van groot belang voor de economie. Amerika mag zich de grootste producent van maïs, sojabonen, rijst en tarwe noemen. Deze en nog meer landbouwproducten worden onder andere geëxporteerd. De productiesector van Amerika bestaat voornamelijk uit het produceren van auto’s, vliegtuigen, staal en elektronische apparaten. Ten slotte: de toeristensector is ook een inkomstenbron. Amerika is al groot land met veel highlights nog altijd één van de meest bezochte toeristische bestemmingen ter wereld. Het land wordt vooral veel door Canadezen bezocht.
![pm-gr-gdp-462b-02.jpg Grootste economieën ter wereld naar BBP](https://www.ditisamerika.nl/wp-content/uploads/2010/09/pm-gr-gdp-462b-02.jpg.png)
Canada (19%), China (12%), Mexico (11%) en Japan (8%) zijn de grootste handelspartners van de VS. De handelsrelatie tussen Canada en de VS is de grootste in de wereld gemeten naar de waarde die iedere dag de grens over gaat.
Economische activiteit varieert per gedeelte van de VS. New York City is het financiële en economische centrum. Silicon Valley is Amerika’s grootste ‘hightech hub’. Los Angeles met Hollywood is het belangrijkste centrum voor film- en televisieproductie. Niet alleen voor Amerika, maar voor de hele wereld. Het midden-westen is bekend om zijn zware industrie. The Great Plains worden vaak de ‘broodmand’ van Amerika genoemd. Hier floreert de landbouwsector. Het centrale bergengebied levert veel grondstoffen op. De Pacific Northwest is bekend om zijn vis en hout. Texas wordt geassocieerd met olie en de economie van het zuidoosten draait in het bijzonder op medisch onderzoek en de textielindustrie.
Problemen met de Amerikaanse economie
Amerika heeft geen uitgebreid sociaal stelsel. Hierdoor leven redelijk veel mensen (voor westerse begrippen) onder de armoedegrens. Het land kent behoorlijke financiële ongelijkheid. Amerika’s handelstekort is aan vele (inter)nationale kritiek onderhevig en baart veel Amerikaanse politici zorgen. Toch groeit de Amerikaanse economie nog met zo’n 3% per jaar (begin 2011).
De oorlogen in Irak en in Afghanistan hebben het afgelopen decennium veel van de Amerikaanse economie ge-eist. De staatsschuld is in de zomer van 2011 opgelopen tot een duizelingwekkende 10.000 miljard euro. Amerika staat nu voor de taak drastische bezuinigingen en hervormingen door te voeren, anders kon de grootste economie ter wereld wel eens gauw ineenstorten.